HTML

Laza Talaj

Sikamlós, kényes és érdekes dolgok gyűjtőhelye

Friss topikok

Linkblog

2010.02.22. 10:12 Rosszindulatú Vászka

Forr a Dalom

Címkék: történelem észosztás harcikutyák

Történelmi tabló

Mostanság, mikor már megint forr a Világ és a nemzetközi helyzet is egyre fokozódik, érdemes kicsit beletúrni nemzeti történelmünk szemétdombjába. Vannak ismétlődő mondatok, jelszavak, lobogók. Úgy vélem, van valami nagyon nyomasztóan átkos ebben. Jó lenne eygszer tiszta lappal kezdeni...

A legfontosoabb fegyver, a politikai térnyerésre, a propaganda. Nem új találmány, a XX. század lelménye, hogy a háborút meg a gazdasági potenciált meg a politikai pozíciót elnyerni való legfontosabb fegyer a Propaganda. Ne tessen körbenézni, minden érintett fél és ország és szervezet és szövetség eszerint jár el.

"Ha létrejön egy olyanjellegû szervezet, amelyik ugyan támogatná az országunkkal való szövetséget, de ugyanakkor szorgalmazná a hivatalos vezetés gazdasági tevékenységének ellenõrzését, azonnal be kell indítani ellene nacionalizmus és sovinizmus vádjával egy rágalomhadjáratot. Ezt a következõképpen kell csinálni: emlékhelyeink megszégyenítése, temetõink megrongálása, nemzetünk és kultúránk befeketítését. hirdetõ, és a velük kötött egyezmények értelmét kétségbe vonó röplapok kiadása. A propagandamunkába be kell vonni a bennszülötteket, és kihasználni a velük szemben létezõ gyûlöletet."
Forrás: Cion bölcsei

"A marxista romboló munka és az egyöntetû mérgezõ propaganda megvadította ezeket az embereket. Emellett még csak panaszkodni sem lehetett. Mert mérhetetlen hibákat követett el a túloldal is! Mit tett a polgárság azért, hogy ennek a rettenetes rombolásnak véget vessen, szembeszállhasson vele, és jobb, alaposabb felvilágosító munkával az igazság útját egyengesse? Semmit! S újra semmit! Abban az idõben nem láttam õket sehol, senkit a mai "népi" apostolok közül. Talán beszélhettek apró köröcskékben, teaasztalok mellett vagy pedig hasonló gondolkodásúak társaságában, de oda, ahol a helyük lett volná, a farkasok közé, nem merészkedtek."

"A propaganda feladata nem az egyesek tudományos kiképzése, hanem a tömegnek bizonyos tényekre, eseményekre, szükségszerûségekre stb. való figyelmessé tétele úgy, hogy azok jelentõsége a tömeg érdeklõdésének középpontjába kerüljön.

Minden propagandának népszerûnek kell lennie és szellemi színvonalát a felvilágosítandók legkevésbé képzett rétegének befogadóképességéhez kell szabni.

Minél nagyobb az a tömeg, amelyre hatást kell gyakorolni, annál kevésbé legyen magas a propaganda szellemi színvonala. Ha tehát a propaganda a háborúban való kitartás fokozását célozza, és éppen ezért az egész népre irányul, a túlságosan magas szellemi elõfeltételek kerülésére a legnagyobb gondot kell fordítani.

Minél kisebb a tudományos tehertétel és minél inkább a tömeg érzelméhez szól a propaganda, annál átütõbb az eredmény. Ez a propaganda helyességének és helytelenségének legkitûnõbb fokmérõje, és semmi szín alatt sem egynéhány tudósnak vagy esztétikai ifjoncnak a kielégítése.

A tömeg befogadóképessége nagyon korlátolt, értelme kicsiny és éppen ezért nagyon feledékeny. Ezekbõl a tényekbõl kifolyólag tehát minden hathatós propaganda csak néhány pontra kell, hogy szorítkozzék. Ezt a néhány pontot és néhány tételt addig kell vezérszavakban ismételni, amíg az utolsó is megérti ebbõl a szóból azt, amit akarunk. Mihelyt az ember ezt az alaptételt feláldozza és sokoldalú akar lenni, akkor a hatás elaprózódik, mert a tömeg a nyújtott anyagot sem megérteni, sem megemészteni nem tudja. Ezáltal azonban az eredmény is tovább gyengül mígnem végleg elmarad."
Forrás: Hitler Adolf: Harcom

Mennyire is ismerős gondolatok ugye?
Hát nem vicces?
Vagy inkább nyomasztó?

Mostanság, mikor a médiumokat újfent kezdi elönteni a verbalizált patakvér, a körúti lámpavasak megtelnek lába alatt lobog a szél elszámoltatott virtuálisan demonstrált hazaárulókkal, talán tanulságos lehet innen, ebből a Nemzethalálot vízionáló rögös valóból kicsit visszanézni, a sokat magasztalt és fenntartásokkal kezelt legutolsó igazi, de nemám bársonyos, nem is kultúrális forradamunkra. Történelmin tanulságot nem célom ebből most levonni, kiknek magasztos volt, kinek a megmajmolt kiskamaszok véráldozata, a behívott sorkatonák meglincselése - főként, ha balszerencséjükre nem valami ingerszegény határszakaszra kerültek, hanem az államvédelmi szervekhez. Nem beszélve a gyűlölt ellenségről, a ruszki bakáról, aki azt sem tudta hol van és nem is igazán volt kedve ehhez az egészhez. Talán az ismert történelem egyetlen olyan harca volt, amihez egyik érintett félnek sem se kedve, se gusztusa, se oka, se pedig kopnkrét célja. Az eredménye pedig sok felesleges véráldozat, egy újfent szétzilált város, aljas politikai tisztogatás, mely egész balkáni módra még  majd egy évtizedig tartott. Eb gondolat, hogy mi lett volna ha, de ez így biztos, hogy az egyik lehető legrosszabb végeredmény lett. Az utóélete is több, mint szennyes, hiabavalósága avagy történelmi eredményei illetve azok újraértelmezései vitatottak.

Előkerült sok hős, nem került elő viszont sok bűnös, csak egy-két posztumusz eset példázatképpen. Ez az évtizedes sunnyogás azért arconköpése annak néhányezer fiatalnak, akik elhitték a nagy szavakat, avagy saját igasságérzetük okán vesztek oda, avagy csak nem ritkán rosszkor rossz helyen voltak. Ellemben megint rengeteg propagandapéldázat került elő ezekből az évekből, lássuk be, többnyire feleslegesen és nem is túl rokonszenvesen.

Illusztrációnak megmutatnék néhány szórólapot, újságjellegű kiadványrészletet és egyéb buzdító felhívásokat mindkét oldalról, talán ezek végigolvasása kissé árnyalja a képet. Egyben azért biztos vagyok, a kommunista eszmének biztos nem fogok így híveket toborozni.

A politikai beszédek valamint agymenmenésem okán keletkező émelygést és hányingert tessenek legyőzni (ugye a sikeres Harc előfeltétele a belső ellenség legyűrése :), aki nem akar élni államolgári jogaival, ami egyben kötelezettségekkel is jár, az egyben arról is lemond, hogy kritikát gyakorolhasson, panaszkodjon, avagy örüljön a változások eredményei okán! Érvénytelen szavazat leadása nyafogásnak minősül és nem helyes!

A képekre klikkolva és nézetet váltva nagyobb méretben is nézhetők.
A dokumentumokat az MTI archívumában leltem, teljes ottlap itt.

 

 

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ingovany.blog.hu/api/trackback/id/tr751780259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spájdernecc 2010.02.22. 16:36:34

szép gyűjtés, mesmeg...

getva 2010.02.22. 21:51:03

a kövér betűs konklúzióval vagy inkább állásfoglalással messzemenően NEM értek egyet

spájdernecc 2010.02.23. 05:22:36

mert bakunyinista vagy, bazmeg:)

Boldrik · www.globalicum.blog.hu 2010.02.23. 14:37:12

@getva: Ezt ugye nem gondolod komolyan? Szavazni kell, sőt jól felfogott érdeked.

Rosszindulatú Vászka 2010.02.23. 22:15:38

Köhögve röhögött a Pista,
és közben bevallotta, hogy nihilista.

_nyuszi_ 2010.02.24. 08:55:48

@getva:
ne haragudj, kedvesem, de aki nem szavaz, annak a későbbiekben nincs belepofázási joga.

getva 2010.02.24. 09:26:31

na akkor tisztázzuk, jó?
minekutána nem személyes állásfoglalásom volt, felesleges a torkomnak ugrani, kedves hölgyeimésuraim, kedvesbarátaim, plgártársak :) (hogy melyikre fogok, azt jól nem mondom el, mert hű lenne meg há, mindenestre akikre tik fogtok, azok nem szeretik azokat, akikre én fogok, mert. hehe)

Amúgy szívem szerint nem tenném, mert szar a választék.
Szóval a nem szavazás is egy bizonyos állásfoglalás, csak sajnos nem olyan árnyalt és artikulálható, mint. A részvételtől való tartózkodásnak és/vagy az érvénytelenül szavazásnak külön fokozatai vannak, de nem tüntetik fel a következőket a szavazólapon a következőket
-leszarom
-ezek mind lopnakcsalnakhazudnak, egy kutya kölykei
-azt sem tudom, kik ezek az arcok, pedig tájékozottnak érzem magam. Felelősséggel így nem teszem inkább le a voksom egyik mellett sem ( ez elsősorban az egyénire vonatkozik)
- szavaztam vóna, csak úgy bebasztam előző nap, hogy sajnos végigaludtam a napot és csak feledypéter állandóságot sugárzó hangjára ébredtem, amikor már az exitpollokat közölte. ugyan reggel beugorhattam vóna a szavazókörbe, de az ellenkezett volna a nap méltóságával és a bizottsági tagok sem örültek volna, ha sugárban hányom le őket
- nincs a finom lelkületemhez illő a választékban (ezt említettem már)
-satöbbi, satöbbi

szóval árnyalni kell ezt is elv -és polgártársaim, csak nem lehet. Külön felhívnám a figyelmet, hogy az érvénytelenül szavazásnak taktikai okai is lehetnek, pl imígy, a részvételi számokkal erősíteni valamelyiket, de az lutri, mintsem matematika ( vagy undormányos eljárás, mint a Tökéletesek művelték azt a sójom megválasztásának első fordulójában, a demó nagy dicsőségére)
@Boldrik: @már nyuszi: (mert így szeretitek)
a fentiekből látszik, hogy komolyan gondolom és vitatom, hogy ne lenne utána belepofázási jog. hogyne lenne.
spájdernecc 2010.02.23. 05:22:36
Bakunyin jó arc

getva 2010.02.24. 09:34:41

Boldrik 2010.02.23. 14:37:12

ezt a "szavaznikellésjólfelfogottérdek"-mantrát kifejthetnéd bővebben, kiváncsi vagyok.

Boldrik · www.globalicum.blog.hu 2010.02.24. 12:42:28

@getva: Na most esett le mit értettél lazán...bocs.
Na én szerintem:
1. Ha megvagy elégedve a mindenkori vezetéssel, akkor rájuk szavazol hogy a következő időszakra is ők legyenek.Mert neked az az érdeked.
2. Ha nem vagy megelégedve, akkor meg nem rájuk szavazol, hogy a következő turnus lehetőleg a te érdekeidnek megfelelő legyen.

Ha pedig nem szavazol, akkor meg ne beszélj, mert semmit nem raktál hozzá a dolgokhoz.
szerintem.

getva 2010.02.24. 19:32:59

Baldrick
ennél azért ütősebb argumentációt vártam.
ez csak szajkózás
ráadásul buta is.
szóval, érveket!
miért jól felfogott érdekem nekem, hogy szavazzak?
és miért "kell"

"Ha pedig nem szavazol, akkor meg ne beszélj, mert semmit nem raktál hozzá a dolgokhoz" - ez külön röhej. Nem tartom oda a kitátott pofám egy nyamvadt iksz után, hogy beleszarjanak jól? Ezt tegyem hozzá, drága Baldrick?
tedd hozzá te

getva 2010.02.24. 19:41:57

és hogy ne legyen olyan vagdalkozós.
Baldrick
te komolyan azt hiszed, hogy a nyilvánvalóan a választásokat megnyerő fidesz az én /te/ő érdekeit fogja képviselni, csak azért, mert nem vagyok/vagy/van megelégedve az előző rezsim teljesítményével?
csak meret tolsz egy protestvoksot rájuk.
te tényleg ennyire hülye vagy? :)

getva 2010.02.24. 19:54:07

ha meg ha tényleg így van, most közlöm: a leendő hatalomra szavazóktól a jövőben nem vagyok hajlandó elfogadni semmilyen egszintenciális nyígást. Hiszen azzal, hogy úgymond "hozzáraktak valamit a dolgokhoz", a hatalom megszerzésével elvesztik mintegy a jogukat arra - ezzel a gondolatmenettel- hogy bírálják a Hatalmat mint olyat, hiszen az ikszükkel a saját jól felfogott érdeküket nyilvánították ki mintegy, így éppen azok, akik a leendő Hatalomra voksolnak, vesztik el a jogukat arra, hogy azt bírálják. Ha megteszik, komoly erkölcsi dilemma: az én kölköm, megtagadhatom-e?
Már akiben van egy szemernyi etika, úgy láttam eddig, nem jellemző.
Úgyhogy fussunk neki mégegyszer, dír Baldrick

getva 2010.02.24. 20:26:14

amúgy én szívem szerint a 88-89-es fideszre szavaznék. de az már nincs

Rosszindulatú Vászka 2010.02.24. 20:27:59

@Boldrik: nem akarom a Tezsvírem facát szopni, de ezügyben van fantázia a véleményében. Hasonlóképpen látom én is, csak sztem menni köll. És qrva nagy gáz, hogy a rencerváltoztatás óta mindég valaki ellen savazunk. Mer nincs alternatíva, a tolvajbanda zászlaja színe meg ebenguba.

U.i.: ismered a régi viccet, hogy a jóságos lómai katona elhessegeti a Megváltó sebeirűl a legyeket, míg agonizál a kereszten. Erre aszongya: hagyd fiam, csak éhesebbek gyünnek.

Szal itt tartunk most.

Rosszindulatú Vászka 2010.02.24. 20:29:03

@getva: az sem volt százas, csak kissé frisebb szar a többinél.

getva 2010.02.24. 20:37:55

Rosszindulatú Vászka · ingovany.blog.hu/ 2010.02.24. 20:27:59

ha csak annyit sikerült elérnem, hogy máshogy gondolj a nem / vagy érvénytelenül szavazókra a kövérbetűs ellenére és tükrében, már megérte, édes Tezsvírem.
menni köll, mert lehet menni. de ott vannak a pontjaim. nEM JÓ ÁM EGY KALAP ALÁ VENNI ÉS EGYSÉGES MASSZAKÉNT KEZELNI, AKI NEM SAVAZ.
mERT AZ A 40% ÉG BESETLEG AGYMOSOTT BARMOK GYÜLEKEZETEKÉNT APOSZTROFÁLJA, AKI ÉS MEG IGEN.
felnéztem, kapszlokk ki, bocs.

getva 2010.02.24. 20:39:34

Rosszindulatú Vászka · ingovany.blog.hu/ 2010.02.24. 20:29:03
hát persze, hogy nem
manapság mán anakronizmus is lenne.
azért én szerettem

getva 2010.02.24. 20:45:12

és egyet mondok: Szelényi Zsuzska.
vót-e olyan árja avagy sétatéri keverék férfiember, akit hidegen hagyott.
nem.

getva 2010.02.24. 21:03:46

igaz, nem is megy olyan jól nekem a szekér

getva 2010.02.24. 21:31:37

ja bocs, megint elkúrtam, nem kicsit, nagyon
a zsindekszlinkben katt a videóra

_nyuszi_ 2010.02.25. 12:32:28

bocsánat, hogy beleszólok a nagyok dolgába, de szerintem lehet valami ellen is szavazni.
lehet, hogy nincs tökéletes alternatíva, de és nem is gondolom, hogy alattuk mennyország lesz, de én már olyan szinten utálom ezeket, hogy szeretnék hozzájárulni az elkotródásukhoz.

getva 2010.02.25. 17:16:48

már nyuszi 2010.02.25. 12:32:28
én végre az összes elhúzásához szeretnék hozzájárulni.
mert így csak szart cserélünk fosra
süti beállítások módosítása