HTML

Laza Talaj

Sikamlós, kényes és érdekes dolgok gyűjtőhelye

Friss topikok

Linkblog

2010.03.02. 08:10 Rosszindulatú Vászka

Gyermekjátékok a Vasfüggönyön innen avagy időkapszula

Címkék: játék történelem gyerkeink

A szocializmus játékipara

"A magyar játékipar elmaradottságának okára a választ talán a hagyományok hiányánál lehetne kezdeni, majd a krónikus főhatóság hiánnyal s az évtizedeken át mesterségesen alacsony játékárakat diktáló árpolitikával lehetne folytatni. A hazai játékkereskedelemre mind a mai napig a hiánykereskedelem a jellemző. (...) A játéküzletek polcai feltehetően ez év karácsonyára is kiürülnek, mégis az a paradox helyzet állt elő, hogy a játékgyártók a megrendelések csökkenéséről panaszkodnak."

forrás: HVG, 1979.

 

A szocialista játékiparnak nem az a célja, mint a fejletlen nyugati kultúrák elkonzumiasult és kiüresedett gyárosainak, hogy a kisded el tudja tölteni valami haszontalansággal szabadidejét, továbbá szüleik közben zavartalanul fetrenghessenek drog- és kokakólamámorukban, miközben pénzüket feleslegesen költik, hogy az elállatiasult ösztöneiket kihasználó kapitalista kizsákmányolók zsebét tömjék. Ez nyilvánvalóan zsákutcás világkép és teljes mértékben elfogadhatatlan, nem jövőbemutató és ellenkezik a szocilaista ember értékrendjével valamint a józan ésszel. A szocialista tudomány ezeket az elavult nézeteket már régen meghaladta.

De bizony, a szocialista játékiparnak célja, gyermekeink helyes nevelését és értékrendjük jó irányba történő fejlődését elősegítsük, kordában tartva maardék polgáriasult énjük maardékát. Szórakoztatva tanítani, ez a legfontosabb, miközben a gyermek tanul, fejleszti képességeit egyben megtanulva az imperilaizmus hazogságainak izzó gyűlöletét. Ezt nem lehet ellég korán kezdeni. Nem szaabd hagynunk, hogy talmi értékek zavarják össze fejletlen elméjüket. Ezért is gátat kell szabni a nyugatról bejövő aljas tárgyiaszult ármányoknak. A halódó kapitalizmus csak tartsa meg magának a rock and roll őrületet, a drogokat meg a haszontalan konzumtárgyakat. Fterengjenek csak saját mocskukban, ezzel is csak a romlatlan és tiszta szocialista dogma terjesztését segítik.

Szabad teret kell engedni a kisdedek elméjének, nem szabad korlátoznunk elméjük kiváncsi és tanulékony fejlődését. A jó játék nem csak időtöltés, hanem egyben nevelő eszköz is. Hazánk és a Kommunizmus nagyjai mind csutkababával meg fapuskával játszottak ygermekkorukban és lám, meg is lett az eredménye. Gigászi elmék, hatalmas gondolatok születtek a kreatív ifjonti ragyogásból.

Tessenek megtekinteni néhány képet abból a hatalmas mennyiségű anyagból, amikre méltán lehetünk büszkék. Jogos a gondolat, miközben ezeket nézegetik, hogy ez igen ez kell nekünk, ezek azok a játékok - valójában nem is csak játékok, hanem a helyes pedagógia eszközei - amik a mi szocialista hazánkat fényre derítik. Az külön öröm és keblünket feszítő büszkeség tárgya, hogy ezeket a remek mérnöki produktumokat megoszthatjuk egymás között barátainkkal, testvéreinkkel, ahogy ők velünk az ő fejlesztéseiket. Igen, ez nem egy csökevényes üzleti modell, ez a működő szocializmus egyik vívmánya, hogy szovjet, bolgár, jugoszláv, csehszlovák és keltnémet testvéreinkkel, harcostársainkkal együtt, vállvetve kűzdhetünk a szebb és fényesebb jövőért.

Köszönjük, neked, te hős munkás, ki ezeket fröccsöntöd, préseled, sajtolod, csomagolod és szállítod oda, hol legnagyobb a szükség!

Elvtárs, Kamerád, Munkás!

Ezek a te jövőd zálogai!

Ne halmozd fel ezeket, hagyd, hogy másnak is jusson.

Vannak még problémák, jómunkásaink erőt megfeszítve dolgoznak, hogy mindenhová eljussanak ezek a remek játékok, várj türelemmel, jut mindenkinek. Előbb-utóbb... Soha ne feledd, ezek a játékgyártósosorok sok népgazdaságilag jelentős üzemtől vonnak el erőforrásokat, ezekben a tárgyakban katonák, bányászok, kohászok lemondása is benne van. Így becsüld meg ezeket!

Kis nosztalgikus gyűjtemény alant.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ingovany.blog.hu/api/trackback/id/tr151801948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

getva 2010.03.03. 00:30:44

a diavetítő kivételével nekem ilyenek nem voltak
az utolsó az pl micsoda????

jonnglenn 2010.03.03. 07:51:04

a fémépítő a maji napig verhetetlen

kár érte

_nyuszi_ 2010.03.03. 20:28:35

nekem sokkal jobb gyerekkorom volt, mint a mai gyerekeknek. pedig mi, pl nem voltunk eleresztve.
a számos kirakós, meg a fémépítős nekem is volt. meg diavetítő, bár nem ez a fajta.
égett szagú mesék.

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2010.03.04. 10:34:07

Fröccsöntött rubik szarok nélküli háztartást a nyolcvanas években nehezebb volt elképzelni mint egy mellek nélküli nőt. Előfordult, de ritka volt és senki se szerette.

Rosszindulatú Vászka 2010.03.04. 18:42:13

@Szaros gerle / Trolls Love Hard Rock: vicces a frecsegésed, de télleg. Mi is útáltuk. Volt bűvös kockánk, röstellem, de meghaladta a tudományomat. Egy haverom bírta kirakni, aki kórházba volt és uncsizott, de ő pár perc alatt. Szal humbug a cucc. Vagyis csak hejes stratégia kérdése, mint a legtöbb építős foglalós játék, vagy ördöglakat. A bábel torony meg túl eccerű volt. Azér fles, nem?

getva 2010.03.05. 03:59:04

szóval akkor mi a faszom az utolsó?

getva 2010.03.05. 03:59:49

szóval akkor mi a faszom az utolsó?

getva 2010.03.05. 04:00:16

szóval akkor mi a faszom az utolsó?

spájdernecc 2010.03.05. 09:40:40

valami tvjáték, te bimbó
tenisz, ping-pong, ilyesmi
vagy legalábbis megtévesztően hasonlít rá

_nyuszi_ 2010.03.05. 22:42:43

dejóó!
sose mertem bevallani, hogy útáltam a bűvös kockát. én se bírtam kirakni.
állítólag logika. namost én nőből vagyok, érzelmi alapon működök.

" te bimbó" ez jóóó!

getva 2010.03.06. 08:48:26

hát nekem kimaradt ez a tévés szarság.
a rubikos szarokhoz meg már nagyfiú voltam akkor :)

jonnglenn 2010.03.07. 15:37:22

8000 az egyben tévéjáték

KisKirály · http://ujramegujra.blog.hu 2010.03.15. 17:20:55

Hm, emlékszem az utolsó előtti mekkora sláger volt, mindenkinek volt olyan nyavajája a suliban. Vicces értelmetlen szarság volt :) "Nyu pagagyié"-s kiskonzolt meg ha még tud valaki megvenném tőle nosztalgiából :D
süti beállítások módosítása