HTML

Laza Talaj

Sikamlós, kényes és érdekes dolgok gyűjtőhelye

Friss topikok

Linkblog

2010.01.28. 12:42 Rosszindulatú Vászka

Haditudósítás

Címkék: történelem fénykép katonadolog

A III. Birodalom Serege képekben,
avagy, amikor mókáznak a katonák

A korunkra sokat fétisizált és démonizált Reich seregének néhány képes emlékével úntatnám olvasóimat.

Olcsó poén volna őket is embernek magasztolni, pedig de, ezek a katonák sem önszántukból voltak ott és akkor. Még a polgári öntudat azon fejlettségi szintjén nem volt ismert a lelkiismereti szabadság és szabadosság. Menni kellett, mentek. A háborús bűnök terén minden érintett fél tette a magáét, de mostanság ez nem szalonképes gondolat, avagy csak a fanatikus hadtörténet-rajongóknak elfogadott. Ezt most nem is cizellálnám, igazából ezek legfőképpen fényképépeszeti remekeknek tekintendők itt és most és csak azután történelmi tablóknak.

Mikor a fénykép még esemény volt, nem kevés anyagi és technikai ráfordítást, munkát és rátermettséget igényeltek ezek a fotók. Minden képnek súlya, értéke volt, no nem csak a belefektetett értékek okán, meg a felszerelés ritkasága okán, hanem ez művészet, mikor nem a pillanatnak alkotunk digitálisan, majd csak jó lesz valamire, ha nem kitöröljük, hanem a nyersanyag, meg a világkép okán csak a jól megvákasztott esemény, tárgy, modell és beállítások esetén volt érték. Nincs helyesbítés, várjál még egyet kattintok, ott minden expozíciónak súlya volt. Meg kellet ragadni azt a másodpercet, vagy kevesebbet, ami úgy ezüstkloridos papíroson, évekkel, századokkal késöbb is értelmezhető marad.

Persze a II. Világégés egyetlen vívmánya, miszerint a propaganda fontosabb, mint az ágyúk tűzereje, itt is működött. Ez kis árnyékot vet azon művészek alkotásaira, kik ezeket vélhetően elkövették. Persze ez egy másik morális és etikai probléma, annak tudatában is, hogy minden érintett ország és állam és sereg művelte ezeket a harcimorált és hátországot nyugtatni célzó proganda célzatú tevékenységeket. Megnézzük a korabeli magyar sajtó  ezügyben elkövetett írásait, hát döbbenet, nekem a Tolnai Világlapja pár évfolyama van meg, igaz, az I. VH. korabeli, de a még egész a végéig is a Világhirignek, ha csak a hetilapot olvasom, hát biztos vagyok benne, hogy nyerésre állunk. Csupa hőstett, eredmény. Bezzeg a flotta elvesztése csak kisihír. Csak az lehetett gyanús a korabeli olvasónak, hogy egyre mélyebbek szociálisan az apróhirdetések. A különböző protézisek, a szállás és ismerős keresések ésatöbbi. Ugye más média nem volt, akinek meg élletere nem volt akkora, mint mostanság egy átlagos polgárnak, ott még keveset érzékelt ezekből. Nos, ezt a II. Nagy Égés űberelte, ott minden civil is nyomorgatva volt, többen is vesztek oda, mint a katonák. Új vívmány. De ez megint másik történet. Ezek csak fényképek. 

Ennek fényében kéretik nézegetni a képeket.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ingovany.blog.hu/api/trackback/id/tr481708843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pikk Dáma ♠ 2010.01.28. 13:20:03

okos írás, elképesztő fotók. hol találtad ezeket?

Rosszindulatú Vászka 2010.01.28. 16:37:53

@Pikk Dáma ♠ / bip-bip: egy ruszki ottlapon leltem. Télleg elképesztő cuccok vannak ott arrafelé, totális káoszban.

Döbbenet a mókás kép az ürítkező kamerádról, úgyul többen haltak meg Sztálingrádnál meg Kurszknál, mint gojó által. Egyszerűen befagytak a beleik. Na persze Hörbíger mérnök erre nem trenírozta a vitéz urakat.

Az a törpés-óriásos kép meg nonszensz, egyben remek összecsengés a Bádogdob-bal.

Az úttáblás elég furcsa utóízű, onnan nem sokan jöttek vissza.

Az utolsón a szemügéses meg akár egy fotosoppolr Gyurcsány karikatúra is lehetne :)

Amúgy meg van mit nézni ezeken a fotókon, sokat lehet róluk gondolkodni meg beszélgetni. Sztem.

_nyuszi_ 2010.01.28. 21:10:37

nagyon jók. szomorú vidámság.
és amúgy is imádom a fekete-fehér képeket.
ügyes vagy Vászka, megdicsérlek!

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.01.29. 14:23:34

Imádatom publicitásai iránt újfent fellángolt!:)

Jollipukki Bácsi 2010.01.29. 21:11:05

Hm.
A fasizmus diszkrét bája.
Avagy, ezek is csak emberek vótak.
Vagy mi.

spájdernecc 2010.01.30. 08:55:51

azért a BenHur fíling az ágyúvontató fogattal sem kutya

KisKirály · http://ujramegujra.blog.hu 2010.02.12. 18:04:03

Eszméletlen jó poszt, irtó jó képek! A kiscicás a maga abszurditásában egyszerűen tökély!

-bobolysza- · http://globalicum.blog.hu 2010.04.18. 09:22:25

nézzétek már meg az uccsó képet!!!!!!
beszartam!!!
elkúrta a második világháborút is, de előtte elsózta a levest LOL
süti beállítások módosítása