HTML

Laza Talaj

Sikamlós, kényes és érdekes dolgok gyűjtőhelye

Friss topikok

Linkblog

2010.02.12. 13:31 Rosszindulatú Vászka

Civilizációs betegség, avagy szocializácós szeméttermelés

Címkék: métely mathomfesztivál

Miszerint a felesleges
tárgyaknak való gyűjtéséről

Megfigyelhető az európai civilizáció fejlődésében, de méginkább öregedésében, hogy a felesleges időtöltések és felesleges tárgyak gyűjtése hogyan kezdte egyre jobban hatalmába keríteni az embereket.

A vadászó gyűjtögető ember még semmi olyasmit nem gyűjtögetett, amit nem lehet megenni, illetve az étek megszerzéséséhez és a túléléshez nem feltétlenül szükséges. Nemcsak jellemét, de mobilitását is elvesztette volna másképpen. A földművelő, valamint a kalandozó nomád ember is eképpen járt el, legbecsesebb kincseik a szerszámaik avagy fegyvereik voltak, életvitel szerint.

A kapitalizmus és a termelési verseny előretörésével viszont ez alapvetően megváltozott. Egyrészt rá kellett szorítani az arra kapható tömegeket, hogy többet dolgozzanak, mint az feltétlenül szükséges a fenmaradásukhoz, és többet is fogyasszanak annál. Ez kérem a kápitalizmus szubsztanciája. Nagy átverés. Ez okozta a 12-14 órás munkanapokat éhbérért, melynek letörésével azt gondolta a munkás, most aztán de jó is lesz neki. Lófarát. Ugyanúgy rabszolga maradt, csak már ette is a saját szarát, nem csak termelte. Zseniális szélhámosság, azt gondolta a júzer, rátört a szabadság - ugye nyolc óra, ha a munkát meg a pihenést nem számítom - ellemben a rászakadt időt ki kellet valamivel tölteni. Erre való a hobbi nevű átverés, mely arra való, hogy lekösse a polgár figyelmét és ne kezdjen el gondolkodni, ellemben erre a felesleges hirigre is tud pénzt költeni és fogyasztani a felhalmozott totál felesleges terméközönből. Ez lehet üvegfestés, hajómodellezés, sporttevékenység, vagy haszontalan tárgyak gyűjtése (na az külön betegség) a lényeg, hogy költeni lehessen és kelljen rá.

Ezt fejelte meg legújabb évtizedeink trendje, hogy légy önmagad. Dekoráld ki élettered egyedi ám tömegtermelt porfogókkal. Válasszál jellemedhez illő posztert, jelvényt, tapétát, mifenét. Ennek a jelenségnek egy penetráns példája a hűtőmágnes. Semmire senem jó, ellenben kicsit még útban is van, mégis hihetetlen módon majd minden otthonban meglelni. Léteznek túristaszopatós egyenstuffok, reklámegyedek, vicces ajándékok - a közös bennük, hogy totálisan funkciótlan, hasznavehetetlen és értéktelen tárgyak. De lehet még ezt tetézni, ezeknek az úgymond dizájner darabjaival. Ezek már űberkult stuffok, a felesleges tárgyakat már felemeli az önámítás egy olyan fokára, ahonnan már nem nagyon van tovább. Egy pillanatnyi illúziót adnak csupán, hogy a júzer igényes és más és nem egyforma. Pedig dehogyisne. Csak színesebben és drágábban teszi.

Tessenek ilyesmit nézegetni, és mielőtt vágynának rá, gondolkozzonak ezeknek hasznosságáról, illetve, hogy vajon hány napig viccesek, egyediek és vajh hány nap után lesznek láthatatlanok, mint életterünk legtöb objektuma.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ingovany.blog.hu/api/trackback/id/tr451752013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.02.12. 16:34:49

A fűszertartós szerintem nagyon jó!!!!!!!
A többi tényleg csak kacat! Nincs is ilyen itthon, nem érdekel, ha a gyerekeim nyafiznak, hogy jé van a joghurtos dobozon hűtőmágnes.
Viszont én mást gyűjtök, most meg szívom a fogam, hogy költözés előtt lehet, hogy konténert kell hívni:((( De velem nem elhitették, hogy ez kell. Én pl. árva gyerekként semmim nem volt, és amíg a házunkat meg nem vettük addig nem is gyűjtögettem semmit, /Párom akkor még boldog volt:))))/ most viszont egy két év alatt, pedig én igazán környezettudatos vagyok, annyi cucc halmozódott fel, hogy csak lesek:(
De mindezt csak azért, mert most egy kicsit lehetett:))) Ezzel nyugtatom magam:)))

KisKirály · http://ujramegujra.blog.hu 2010.02.13. 08:02:20

A fűszertartó ötletes. A hűtős-mozaik pedig Kiszel Tüncit kiportrézás esetén tökéletes fogyókuraeszköz.

telekino · http://globalicum.blog.hu/ 2010.02.13. 18:31:44

én nem kultiválom a hűtőmágnest pedig van egy rakattal sajnos+a gyerkőcök kb 5 perc alatt leamortizálták a 3 kilós új inox hűtő ajtaját...ezért is utálom
a fűszertartós viszont kéne :-)

_nyuszi_ 2010.02.13. 21:17:44

a hütőmágnes közömbös.
én mást gyűjtök.
és Vászka szereztem Neked egy olyan gyönyörűt! imádni fogod!

_nyuszi_ 2010.02.13. 21:27:58

meg még az jutott eszembe, hogy minél nagyobb a lakás, annál több felesleges tárgy gyűlik össze.
általában 2-3 évente ganajozok, és akkor olyan klassz, hogy van hely, meg rend van, aztán annak örömére, hogy van hely, megint gyűlik a cuccos.
az élet körforgása.

Rosszindulatú Vászka 2010.02.14. 22:24:58

@kanizsai gyökerek: hatalmas, mint egy önbetejjesítő átok :)))

Boldrik · www.globalicum.blog.hu 2010.02.17. 11:25:07

Amikor kinn voltam Amszterdamban, elbasztam 15ezer forintot ilyen hűtőmágneses bigyókra meg egyéb ajándéktárgyakra...Ma már bánom felesleges volt. Vettem volna inkább füves nyalókát...na mindegy.

Rosszindulatú Vászka 2010.02.17. 19:32:48

@Boldrik: hüjegyerek, mennyit szívhattál volna legálisan annyi pénzből :)))

Hila 2010.02.17. 19:59:21

@kanizsai gyökerek: ezt vagy 2 hete küldtem be a subbára.. :D
Vászka! Van ennél sokkal sokkal értelmetlenebb hobbi is, pl azok a rettentően ocsmány ízléstelen porcelán kacsák/kutyák/nyulak/kisfiúk/kislányok/kismnindenfélék gyűjtögetése (azt még portalanítani is kell)...
Ezekkel legalább a bevásárlólistát fel tudod tapasztani a hűtőre. :)

kanizsai gyökerek (törölt) 2010.02.17. 23:32:35

@kanizsai gyökerek: most ment el egy az ebay-en 50valahány €-ért...

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2010.03.02. 15:02:29

Szerintem az érthetetlen apróságok, csecsebecsék, miegymás gyűjtése az emberi természet része, nem lehet senki sem vésőkig racionalista biorobot. Lásd őseinket akik a kihalás szélén, ötezres emberpopuláció mellett elkezdtek kavicsokat felfűzni egy fűszálra mert szép.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.03.08. 19:39:49

Köpjetek le, de én minden külföldi utamról hozok egy hűtőmágnest (is).

_szégyenkezik a coming out miatt_

És még kábé nyolcféle dolgot gyűjtök hatalmas lelkeseddéssel: zászlókat, tematikus telefonkártyákat (military, zászlók, címerek) és ugyancsak tematikus gyufásdobozokat (military), nem beszélve a több ezer darabos rendőri és katonai karjelvény-kollekciómról.

A többit már nem is mondom, mert azok haszontalan kacatok.

@már nyuszi:

Ó, de ismerős...
süti beállítások módosítása