HTML

Laza Talaj

Sikamlós, kényes és érdekes dolgok gyűjtőhelye

Friss topikok

Linkblog

2010.01.22. 11:57 Rosszindulatú Vászka

Tetoválás témájában

Címkék: tetoválás testmod

A tetoválás és testfestés egyidős az emberiséggel. Vélhetően eleinte szakrális okai voltak, a törzsi hovatartozás és hierarchia vizuális megjelenítő eszközei. A természeti népeknél manapság is előfordul a testmod több formájával együtt. Az európai kultúrközegbe feltehetőleg a matrózok hozták be.

A törzsi minták, még tetszetősek is, a nonfuguratív, ám minden elemében jelentést hordozó minták szépek is tudnak lenni. Ennek markáns példája a japán jakuza festés, ott egyértelműen státuszszimbólum, ám mint mindent, ezt is kissé túlzásba viszik, ott cél a teljes bőrfelület varrása. Mint a legtöbb idegen kontinensről származó leleményt, ezt is alaposan eltortzította az európai kultúrközeg. Eleinte nem volt több, mint a matróz, katona és börtönvilág lakóinak összetartozását avagy a megélt kalandokat jelző ábrája. A vérzivataros években pedig ugye ennek mélypontja a számsor volt, génállományfüggően bal hónalj avagy jobb alkar. Mindezek a visszavonhatatlan jelölés eszközei voltak.

Persze napjainkra ebből is divat lett, csinálják is sok helyen, jobban avagy rosszabbul. Ennek a divatnak még az AIDS és hepatitis okozta pánik sem tudott gátat szabni. Vannak, akik művészi tökéjre fejlesztették a testvarrást és van sok kókler kontár is. Nekem talányos, miért kell valakinek visszavonhatatlanul torzítania testén, mikor bármenyire poén avagy rajos avagy divatos egy minta, a fizikum óhatatlan változásával azok is torzulnak. Jelzem az én véleményem nem releváns ezügyben, ugyanis semmilyen ékszert vagy feliratot vagy mintát nem bírok elviselni magamon. Ahogy Jenő Herceg is megírta: nem fogom senki arcát viselni a ruhámon. Sok érdekes és körberöhögni való minta is jár-kel az utcákon, strandon különösen muris ezeket vadászni. A legviccesebb, mikor valaki annyira önmaga, hogy különleges mintát varrat magára, minek jelentésével nincs is tisztában. A kínai írásjeles cuccok ésatöbbi. Kicsit nekem ez a kataklógusból választott egyed, ám mégis egyenminta olyan, mint a mintás telefon előlap és egyedi csöngés letöltve.

Persze a hülyeség nem bűn, csak muris, alant néhány kóresettel szeretném szórakoztatni olvasóimat.

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ingovany.blog.hu/api/trackback/id/tr331692408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spájdernecc 2010.01.22. 15:44:48

a pitypangos tetszik
magamra azért nem varratnám

spájdernecc 2010.01.22. 15:45:36

elszállt
mint a pitypangernyő

_nyuszi_ 2010.01.22. 15:52:30

a trikós is jópofa, de csak nézni.

Rosszindulatú Vászka 2010.01.22. 16:12:30

@spájdernecc: monnyuk, ha igazi.rankón Május 35 fílinges, érted, Fíl-inges :)

_nyuszi_ 2010.01.22. 17:31:22

egyébként, ha megfigyelitek, a csóka pólóbarna,így még életszerűbb :)

Jollipukki Bácsi 2010.01.23. 07:58:08

Én ezt sose értettem, mér jó.

getva 2010.01.25. 20:35:22

nyomassál már egy másik témát Tezsvírem!
lécci
süti beállítások módosítása