HTML

Laza Talaj

Sikamlós, kényes és érdekes dolgok gyűjtőhelye

Friss topikok

Linkblog

2010.01.18. 08:34 Rosszindulatú Vászka

Civilizációs harcok

Címkék: kultúrharc

Vajon való-e más kultúrákat
a saját észmércénk szerént minősíteni?

Na persze minden etikában alapfokon képzett elme szerént a válasz nem. Pedig talán mégis? Mert zsigerből a legtöbb embernek a válasz a igen. Vajon mennyire súlytalan érv, hogy a civilizációkat koruk szerint súlyozzuk? Vajon az, hogy kinek volt elébb írásos hagyomány- és mítoszgyűjteménye alap-e értékítéletre? Sarkallatosan fogalmazva, vajh a vizigótok kultúráltabb emberek-e, mint a busmanok?

Innen nézve hajlamos a polgár a fogyasztói társadalom mércéjét ráhúzni a számára idegen világokra, vagyis az arabok meg az afrikai fekete népek nem rendes emberek, mert nincs kábeltévéjük, meg rendes autójuk meg szavazós, ám unalmas demokráciájuk. Vicces dolgok ezek. Vajon miért érzi magát feljogosítva az őslakosokat kiirtó és bezáró, még pár éve szegregáló és feketét-sárgát rácsos kerítés mögé szorító és sok helyről kitiltó rendszer, hogy másokra ráerőltesse akár agresszióval a világképét? A dolgot kissé cizellálja, hogy vannak ott azért napkeleten a mi zsigereinknek befogadhatatlan események: a nők körülmetélése és általában a mi szokásainkhoz képest erős elnyomása - pl. a nemi erőszak szerintük a nő hibája, aki vérével és életével fizet ezért, persze a vérnősző avagy csak simán erőszaktevő kan is kap pár botütést - a Sárija, melynek vannak rokonszenves részei, pl. az ügyvédek és a bíróság mellőzése, a tolvajok azonnali bűntetése örökös kirekesztéssel társadalmukból (ami azt illeti, a mi demokratikus álcába bújtatott erőszakszervezeteink sem tévednek tán sokkal kevesebbet, sőt!) -, de nagyobb gazemberségeknek ez ottan sem szab gátat. Azért ezt így csak olvasva is elég érdekes, de nézzük meg, hogy is néz ki ez képpel illusztrálva. Ezt a vircsaftot errefelé lincselésnek hívják - ugye ez is jenki szótalálmány, mielőtt elkezdenénk teli tüdőből gyalázni a törcsis kobakú júzereket. Ami a legfurcsább az európai elmének, hogy nem csak a számunkra köztörvényes bűntetteket torolják eszerint, hanem az ivari aktivitást, a gondolatszabadságot és, a vallás- és hagyománygyalázást is.

Így jelenik ez meg nálunk a nappaliban, vitathatatlanul vicces módon:

 Na és így néz ki az afgánoknál:

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ingovany.blog.hu/api/trackback/id/tr921681279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jollipukki Bácsi 2010.01.18. 15:27:59

Lopás, illetve fiatalkorú ellen elkövetett bűn tényállásának fennforgása esetén nálunk is be kéne vezetni.
Egyébként hüjeség.

getva 2010.01.18. 16:30:12

hát nem tudom. bizonyos dolgok iletén büntizése tán ugyanolyan túlzás, mint nálunk mint a mi összes világok legjobbikában az egyértelmű gazemberek tetteinek mentegetése és a seggük nyalása.
amúgy a minap azon gondolkoztam, mer ráértem és egyéb jobb dolgom nem akadt, hogy ez a tálió-elv vagy mi a faszom, tehát a szemet szemért stb nem-e inkább a bűn és annak megtorlásának arányát szabályozta-e inkább anno. Methogy a plebsz, meg a t. vezetői pláne ha felhtalmazást kapnak erre, általában hajlamosak túllihegni meg túlreagálni a dolgokat. Magyarul tehát, amit mink most valami jajde rettenetes dolognak tartunk,hogy aki monnyuk embert ölt, az pusztuljon, az a maga korában tkp egy nagyon is korlátozó rendelkezés volt,azaz monnyuk ha én megöltem véletlenségből a józsit, akkor csak nekem vágják el a torkomat, és ne az wegész femilimnek, mert az már túlzás.
vagy már megint hülyeségeke jutottam? nem tudom, de nagyon olybá tűn, hogy a mai jurópijen büntetőjogrendszer mindent csinál, csak nem torol és nem tart vissza a csínytevéstől. Eghy könyen behatárolhat népcsoport szemében a forgalomból való ideiglenes kivonódás természetes része az életnek, kicsit olyan, mint a férfivá avatási rítus műáshol, vagy olyan, mint pár évtizede a "na, majd a katonaság után, mert aki nem vót katona, az nem is férfi" szemlélet, tehát ezáltal lesznek a közösség teljes jogú tagjai.
tökjó, azt sem tudom, hol járok már :)

getva 2010.01.18. 16:31:53

höhh, ezt az ingoványt berakom a búkmárkba. tökjó

spájdernecc 2010.01.19. 12:17:18

nohiszen
egyébként nem hiszem, hogy jól bevált mód- és jogrendszereket fölül kéne írni egy, a világ túlsó felén lévő irodából.

Rosszindulatú Vászka 2010.01.19. 12:32:43

@spájdernecc: pedig teszik, főleg nyugatiak, elsősorban unatkozó jenkik szoknak hirigelni, meg demonstrálni ezek ellen a szerintük embertelen jelenségek ellen. Fles, hogy a hamburger mellől jobban vélik tudni, mi köll a keleti embernek.

spájdernecc 2010.01.19. 12:45:14

a másik kedvencem, amikor az auszik
tüntetnek a Thaiföldön halálra ítélt drogcsempécs mellett
vagy hazai jogvédőink suirámai a bogotai börtönben ugyanezen okból sínylődő lúzeren
megfőzte, egye meg
ennyi

Rosszindulatú Vászka 2010.01.19. 13:35:14

@spájdernecc: haha, montam én már soxor, hogy egy vérből valók vagyunk, pont holnapra tervezek egy guszta poszt egy drogfutárról :)))
süti beállítások módosítása